onsdag 15 oktober 2014

Mandom, mod och norske män

Våra västliga vänner ska inte underskattas på brädan. Norge verkar både ha grymma skejtspots och åkare, men det är ingen som egentligen har "made it" internationellt så som t ex finländske Arto Saari eller danske Rune Glifberg, som varit på den transatlantiska tapeten i 15 respektive 20 år. Men det kanske snart är på väg att hända. Karsten Kleppan verkar ha börjat hänga med "rätt" klickar och fått big time-sponsorer, så om han spelar korten enligt den gängse hajp-mallen så är det nog bara en tidsfråga. Tills det stora genombrottet inträffar kan man beskåda filmen GNAV, en trevlig exposé över norsk skateboardåknings kontemporära toppskikt, som tål att ses flera gånger.

Både finnen Arto och danske Rune är aktuella med rejäla grejer. Arto har samlat ihop ett gäng proffs som i helgen åkte runt på Helsingfors internationella flygplats, vilken var avstängd för enbart detta event, som har fått den Twitterkompatibla benämningen "#Match made in HEL". Hur det gick till logistiskt förstår jag inte, men det ska bli intressant att se resultatet när det släpps en edit på det, förhoppningsvis rätt snart. Att skejta en (halvt) övergiven flygplats är väl något av en skateboardåkares våta dröm.. de släta golven.. marmor och stål överallt.. svagt sluttande passager och en och annan övergiven väska att göra trick över. Ett mycket fint initiativ av herr Saari. En teaser som ger mersmak kan ses här:



Senioren Rune har precis släppt en brutalt grym del på The Berrics, i serien "In Transition", där han visar många av de yngre vertskejtarna var det rödvita skåpet ska stå (det ska stå uppe på öververten, ifall du inte visste det!). Finns dock inte mycket mer att säga om detta än just... DETTA! 

Svenskarna då? Ja, jag hoppas det kommer något internationellt genombrott snart. Det skulle vara väldigt roligt, även om den svenska och europiska scenen verkar vara mycket viril och trevlig på alla sätt. Men jag tror att den inhemska scenen kan få en ytterligare skjuts av att någon fixstjärna uppmärksammas lite extra internationellt, då i synnerhet i USA, där ju all global skateboardmedia, fortfarande, har sin absoluta zenit. Oski från Malmö är ju helt klart en av de mest lysande stjärnorna, och den som kanske har störst chans att "make it". Han har synts i en hel del klipp i år och avgett eko ett par gånger hos skejt-altaret Thrasher ända borta i San Francisco.


Det kan vara roligt att fokusera på något annat än att den numera på tvivelaktiga sätt "mediatränade" Per Holknekt en gång i tidernas begynnelse var skateboardproffs i Kalifornien en kort period. Visst, han gjorde mycket för Sveriges skateboardscen på 80-talet, men det kanske är dags att uppdatera för gemene man vad skateboard handlar om efter 20-30 år av utveckling...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar